Om oss

Bokförlaget Norlén & Slottner startades 2005 av journalistkollegorna Ingmar Norlén och Sten Slottner. Några år senare återvände Norlén till journalistyrket medan Slottner fortsatte driva förlaget genom sitt företag Mediahuset i Kristinehamn AB.

Sommaren 2011 inleddes ett samarbete med Eva-Britta Skagerlund/Fina Ord. Verksamheten fortsatte sedan växa och under våren 2012 bildades ett gemensamt bolag – Bokförlaget Norlén & Slottner AB.

Detta bolag har nu avvecklats och verksamheten återgick till Mediahuset i Kristinehamn AB under samma  förlagsnamn som tidigare och med Sten Slottner som ägare.
Hösten 2021 inleddes ett samarbete med Kleynes Antikvariat AB i Karlstad.

Norlén & Slottner har sedan starten gett ut flera hundra titlar inom olika genrer. Tre gånger har författare och förlag tilldelats utmärkelsen Årets svenska flygbok 2010, 2012 och 2016.

% % %

 

Ur Wermlandiana nummer 4 2022

Sten Slottner har släppt in Hans Kleine i sin förlagsverksamhet, och tills vidare jobbar de under samma bolagsnamn men med delade ekonomier och klienter. Foto: Ulla Walldén

Kleine och Slottner – en trappar upp, en trappar ner

Det pågår ett generationskifte i det värmlandsbaserade bokförlaget Norén & Slottner. Hans Kleine, kanske mest känd i litterära sammanhang för sitt antikvariat, håller på att bygga upp en verksamhet som förläggare. Strax innan sommaren 2022 kom hans första utgivning ”I döda politikers sällskap”. Sten Slottner som gett ut cirka 450 titlar sedan starten 2005 trappar ner, men vill först avsluta några stora projekt. Förlagsnamnet kommer alltså att leva vidare, men med delad ekonomi.

  • Ja, vi behåller namnet och bolaget. För läsarna spelar det ingen roll och för oss blir det enklare, konstaterar Sten och Hans, mentorn och adepten.

Att Sten Slottner skulle bli förläggare var något av en slump. Hans gamla journalistkollega från Arvika Nyheter, Ingemar Norlén var irriterad på att det var så krångligt att få ett bokmanus om Calle Jularbo publicerat. ”Kan vi inte starta ett eget förlag?” föreslog Norlén mest på skoj. Två dagar senare hade Sten Slottner registrerat handelsbolaget Norén & Slottner. Kort därefter hittade han ett bra tryckeri i Estland som han sedan samarbetade med i många år. Idag finns hans tryckerier i Polen och Lettland.

  • Stens kontaktnät och erfarenhet av branschen var helt avgörande för att jag skulle våga ta det här steget, berättar Hans Kleine som nu prövar olika vägar att etablera sig. Tidigare i år utlyste han en novellpristävling fick starkt gensvar och där målet är en antologi.  Tävlingen har även lett till att några deltagare skickat in längre romanmanus.
  • Om jag kan hjälpa till att förfina ett manus så det verkligen håller, ja då är det ju jättespännande. Jag har säkert lagt ner 90 timmar på korrekturläsning och justeringar i min första utgivning eftersom jag vill att det jag ger ut är bra!

Personlig kontakt a och o

Sten Slottner nickar med ett leende:

  • Ja, anhöriga har lidit svårt av mitt arbete, som korrekturläsare. Han syftar främst på hustrun och journalisten Sigunn. Men vilken har hans egen roll varit?
  • Att vara författarens bästa vän! Även om det så bara har varit en timmes möte på Centralstationen i Stockholm så har jag alltid träffat författaren och etablerat en god kontakt. Sen måste man som litet förlag göra helt klart att det i hög grad beror på författaren själv och hens förmåga att marknadsföra sig hur boken kommer att sälja, och göra en rimlig kalkyl.

Sten Slottner ger ett exempel på hur viktigt det är att träffa rätt för att nå ut.

  • Boken ”Jag ska slakta dig som ett lamm och torka golvet med ditt ansikte” är en våldsutsatt kvinnas egna berättelse. När den lanserades på Bokmässan sålde vi två exemplar. Efter några månader lyckades jag få Malou von Sievers redaktion att intressera sig för berättelsen. Veckan efter tv-inslaget sålde vi 700 böcker på några dagar.

Flyghistoriska framgångar

Hembygdsböcker har varit en viktig nisch för Norén & Slottner. Där riskerar förlaget sällan något alls eftersom en förening ofta köper en hel upplaga till ett avtalat pris. Sten Slottner tycker att hembygdsskildringarna är viktiga dokument som inte ska underskattas.

Tack vare Göran Jacobsson, lokförare och flyghistoriker från Kristinehamn med expertområdet svenska flyghaverier har förlaget också fått flera utmärkelser för sina historiska böcker.

Upplagorna på förlaget varierar stort, från så lite som 50 exemplar till många hundra. Längtan efter att få publicera sig verkar inte avta, men idag är inte längre en bok bara en bok.

  • Allt fler läser ju genom att lyssna på ljudböcker, och även e-bokmarknaden växer om än inte lika snabbt. Jag har haft en idé att låta alla författare själva läsa in sina böcker som en nedladdningsbar ljudfil som man kan hämta på vår hemsida, men det har inte blivit av. Det kanske du kan göra, Hans? undrar Sten med en blinkning till sin nya kollega.

Själv ska Sten Slottner ro ett stort bokprojekt om just flyghaverier i hamn och ägnar dagar åt olika arkiv där han scannar olycksplatsbilder och dokumentering för praktverket som ska bli klart under 2023.

  • Det är extra spännande eftersom jag är flygrädd!

(Detta är kopierad från en artikel skriven av Ulla Waldén för tidskriften Wermlandiana nummer 4 2022)